Padma » Szív- és érrendszeri betegségek megelőzése

Szív- és érrendszeri betegségek megelőzése

Hitek és tévhitek

 

Mindenképpen észre fogom venni, ha gond van a szívemmel!

hamis A krónikus szívbetegségek közül kevés olyan van, ami valódi fájdalmat vagy egyéb tüneteket okoz, éppen ezért nehéz ezeket észrevenni - különösen akkor, ha valaki nem jár rendszeresen ellenőrzésre. A szívinfarktus tüneteit pedig könnyen össze lehet keverni más problémákkal, sőt vannak olyanok, akiknél a jelenség teljesen tünetmentes. Ráadásul a nők esetében gyakran nem a jellegzetes, kisugárzó mellkasi fájdalom jelentkezik, hanem szédülés, szapora szívverés, köhögés vagy gyomorégés.

A dohányzás csak a tüdőnek tesz rosszat.

hamis A cigarettában található vegyi anyagok rontják az erek rugalmasságát, így a dohányzók a szív- és érrendszeri panaszokra is hajlamosabbak.

Van olyan rizikófaktor, melyet nem lehet megváltoztatni.

igaz Bár az életmódunk nagyban befolyásolja, hogy kinél alakul ki szívbetegség, bizonyos tényezőkön nem tudunk változtatni. A férfiak hajlamosabbak a kardiovaszkuláris problémákra, az idősebbeknél is gyakrabban alakulnak ki és persze a genetikai térképünket sem tudjuk átrajzolni.

Ha vigyázni akar a szívére, rengeteget kell sportolnia!

hamis Már napi harminc percnyi, közepesen megerőltető testmozgás (például séta, tánc, kerékpározás vagy úszás) is jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri panaszok kialakulásának esélyét. A túl sok mozgás, különösen ha valaki nem fokozatosan szoktatja magát a terheléshez, többet árt, mint használ!

Már volt egy szívrohamom, ezek után nem érhet semmi baj.

hamis A szívrohamon túlesett férfiak közel egyharmada, míg a nők egynegyede néhány éven belül újra kórházba kerül. A második szívroham azonban néhány egyszerű életmódbeli változtatással megelőzhető!

Nő vagyok, nem érintenek annyira a szívbetegségek, jobban kell aggódnom a rák miatt.

hamis Meglepő módon, ugyanannyi nő hal meg szívbetegségek következtében, mint férfi - annak ellenére, hogy a hormonok miatt a fiatalabb nők kevésbé vannak veszélyben. Az idősödő hölgyeknél azonban extra rizikót jelent, hogy a szívroham gyakran tünetmentesen vagy enyhébb tünetekkel jelentkezik, így egyszerű rosszullétnek tudják be és túl sokat várnak a segítséghívás előtt.

 

Forrás: www.hazipatika.com