Padma » Történet

Történet

A nyugatra vezető út

1954-ben Karl Lutz, a Padma AG alapítója, részt vett egy tibeti gyógyászatról szóló előadáson Zürichben. Amit megtudott az előadáson, annyira lenyűgözte, hogy úgy döntött, mélyebbre ás, és még többet tanul az ősi orvoslás rendszerének felépítéséről és filozófiájáról. Lutz olyannyira belemerült, hogy évekig tanulmányozta a témát, mígnem megismerkedett Dr. Peter Badmajew-val, Dr. Sul Tim Badma unokaöccsével. Dr. Badma kiemelkedő tibeti orvos volt, akinek sikerült csökkentenie a tífuszjárványt, ami ekkor dúlt Szibériában. Tetteinek híre eljutott az orosz cárhoz, aki meghívta az orvost Szentpétervárra. Itt nyitotta meg Dr. Badma az első tibeti gyógyszertárat a nyugati világban.

1960 körül Dr. Peter Badmajew unokaöccsére, Karl Lutz-ra bízta a tibeti recepteket. Ő pedig létesített Zürichben egy csoportot a tibeti gyógyszerek tanulmányozásának céljából. Tíz ország tudósai vizsgálták ezeket a hagyományos feljegyzéseket és a formulák felhasználását. Úttörő munkájuknak köszönhetően létrejöhetett egy egyedülálló lista a formulák különböző felhasználási javaslatairól.

Ezután az érdeklődő svájci orvosoknak odaadták a javaslatokat tartalmazó listát és az újonnan gyártott tablettákat.

Martin Saxer készített egy elképesztő dokumentumfilmet a tibeti gyógyászat lenyűgöző útjáról a nyugati világba „Utazás a tibeti gyógyászattal” címmel (eredeti nevén „Journeys with Tibetan Medicine”).

A PADMA AG megalapítása

Karl Lutz 1969-ben - felbátorodva az orvosok pozitív visszajelzésein - megalapította a Padma nevű vállalatot. Alapul véve az összetett recepteket, megkezdte a tibeti gyógyszerek gyártását modern termelési módszerekkel. 1970-ben a „Swissmedic”, a Svájci Gyógyászati Termékek Engedélyezési és Ellenőrzési Hivatala jóváhagyta az első gyógyszert, a PADMA LAX-ot (no 179). Hét évvel később jóváhagyták a PADMA 28-at is.

Változás a vezetésben

1994-ben Karl Lutz úgy döntött visszavonul a Padma igazgatásából. Átadta a vállalatvezetői posztot egyik közeli munkatársának, Dr. Herbert Schwabl-nak, egy bécsi származású biofizikusnak. Karl Lutz elhunyt 1998-ban. Dr. Schwabl megvásárolta a PADMA részvényeinek többségét a Lutz családtól.

A PADMA és a hagyományos tibeti orvosok, valamint orvosi intézmények közötti együttműködés még tovább erősödött és világszerte számos országra kiterjedt. 1999 elején a cég Schwarzenbachba költözött, közel Zürichhez. Ma a vállalat mintegy ötven embert foglalkoztat.